2 nov 2008

L`harnáu

Enos tiempos de probura la genti de la ciudá -ensín pusiblis- tinía un únicu consuelu pa la jambri: l`arnáu.
Nel llar, u ena cucina colómica, pusían un pocu d`augua y un pocu de jarina. Jirvía, y entós, mestábanlo con mas augua y sal. Surtía una sopa que jué la cena, de tolas nuechis, trés la guerra. Esu era l`arnáu.
La genti de los pueblos pasaba necesidá, peru no jambri. La genti mayor cuenta cómu por esti tiempu, cuandu cojechaban las panojas, la genti de la ciudá diba nel tren a los pueblos "a la rebusca". Diban a apañar panojas chicucias y roines que quedaban enos panizalis... nel tiempu las patacas -agostu-, eran las patacucias que quedaban desparcías enas mieres. Nel iviernu diban por nabos.
Una lición que la nuestra curta moroya no asganza a entender.

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